Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ



Κατιμέρια Λήμνου

Τα Κατιμέρια είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Λήμνου με καταγωγή από την Μικρά Ασία και τον Πόντο

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο

1/2 κιλό τυρί καλαθάκι Λήμνου (ή άλλο τυρί)

3αβγά

1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
Κορν φλάουερ για το άνοιγμα των φύλλων
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:
Μέλι 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ και μέσα σε αυτό κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, έως ότου νιώσουμε ωραία τη ζύμη μας, εύπλαστη αλλά όχι πολύ σφιχτή.

Προσθέτουμε λίγο γάλα αν τη νιώθουμε πιο σφιχτή από ό,τι πρέπει. Βάζουμε το μπολ που σκεπάσαμε με μια βαμβακερή πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο για 20 λεπτά. 

Μόλις περάσει ο χρόνος ρίχνουμε κορν φλάουρ στον πάγκο για να ξεκινήσουμε να ανοίγουμε μικρά φύλλα με τον πλάστη. Θα πρέπει να είναι λεπτά.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το τυρί σε κομματάκια και στη συνέχεια βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο ώστε να "φυλακίσουμε "το τυρί. Το πατάμε λίγο με τον πλάστη να γίνει ομοιόμορφο. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και, τηγανίζουμε τις πιτούλες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.

Τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε έχοντας ρίξει από πάνω  μέλι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηρείτε τους κανόνες της σχολικής ζωής, και σεβαστείτε την προσπάθεια όλων